Neohodnoceno

Babas Traditionnels au Rhum (bába v rumu) 1ks

Bábovky v karibském rumu.

Skladem (> 5 ks)
Kód: 54
60 Kč
Kategorie: Sladké
Množství: 1ks

Rozporuplný dezert pro nejen pro Francouze, s to svou houbovitou strukturou, výraznými rumovými tóny ale také faktem že jeho počátky sahají do Polska.

Bába v rumu se narodila z omylu. Bylo to v 18. století, kdy tento dezert vynalezl Francouz Nicolas Stohrer. Tento učeň cukrář pracoval v kuchyních polského krále Stanislasa Leszcynského, který byl v exilu ve Wissembourgu v Alsasku.

Cukrář Stohrer prý přinesl briošky králi Stanislasovi, které ale bohužel během cesty vyschly. Aby tuto chybu napravil, rozhodl se prolít suché briošky sladkým vínem vyráběným v Andalusii. Po tomto refreshy naplnil Nicolas Stohrer dezert cukrářským krémem a rozinkami. Král Stanislas se do tohoto dezertu rychle zamiloval. V této době panovník četl Příběhy z Tisíce a jedné noci a tak tento dezert pojmenoval Ali-baba.

Po svatbě královy dcery Marie Leszcynské s Ludvíkem XV v roce 1725 ji následoval cukrář Nicolas Stohrer do Versailles. O pět let později otevřel svou cukrárnu na 51 rue Montorgueil (2. pařížské okrese), která existuje dodnes.

Postupem času se dezert vyvinul: cukrářský krém byl nahrazen šlehačkou a víno rumem, které mu dalo současný název Bába v rumu.

Bába v rumu se vyrábí se savarinem, měkkým dortem namočeným ve vanilkovém sirupu, se šlehačkou zalitý rumem. Dle cukráře Maxime Fouilleta to v ideálním případě trvá dva dny, než se bába připraví. První den se připravuje a peče těsto, a celý druhý den se bába marinuje v rumu s obsahem alkoholu min 55%.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: