Neohodnoceno

Cassoulet au Confit d'Oie (s konfitovanou husou) 840g

Alsaská delikatesa. Pečené fazole s konfitovaným husím masem.

 

Skladem (5 ks)
Kód: 101
490 Kč
Kategorie: Slané
množství: 840g

Traduje se, že pokrm cassoulet vznikl během stoleté války (1337-1453), kdy bylo město Castelnaudary v anglickém obležení a francouzským vojákům tak hrozilo vyhladovění. Vojáky cassoulet zasytil a jeho výroba byla snadná a finančně nenáročná.

Cassoulet je dodnes tradiční venkovské zimní jídlo po celé Francii, zejména pak v kraji Occitanie (J Francie)

Původní fazole byla v receptu v 16. století nahrazena bílou odrůdou fazole, dovezenou z Ameriky. Alexandr Medicejský věnoval pytel těchto fazolí své sestře Kateřině jako svatební dar ke sňatku s králem Jindřicha II. Ta následně prosadila pěstování této plodiny v oblasti Lauragais, ze které se rozšířila do celé JZ Francie.

Jiný kraj, jiný cassoulet !

  • Castelnaudary: tradičně vařeno s konfitem a vepřovým masem
  • Toulouse: s konfitem a toulouskou uzeninou
  • Carcassonne: vařeno s koroptví a jehněčím masem
  • Albi a Tarn: kombinace
  • Ariege: méně známá verze obsahující kachní a vepřové maso

Cassoulet dobývá Brooklyn i Japonsko !

Před několika lety se z tradičního venkovského francouzského jídla stal hit newyorských hipsterů. Cassoulet si tak své příznivce našel na obou březích Atlantiku. Cassoulet se v každé zemi mění a tak dnes najdeme jeho asijské i vegetariánské varianty po celém světě.

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: